het trimmen

Bij onvoldoende vachtverzorging kunnen dode haren in de vacht blijven zitten en jeuk veroorzaken. De vacht kan gaan klitten en hierdoor gaan vervilten. Hierdoor zal de huid van de hond gaan beschadigen en ontsteken met alle gevolgen van dien.

Omdat uitkammen in dit geval voor de hond erg pijnlijk is en de huid hierdoor nog meer gaat beschadigen is scheren (helaas) nog de enige oplossing.Een goede vachtverzorging is dus van optimaal belang voor de gezondheid en het welzijn van uw hond.


Puppy behandeling

Wanneer u een pup heeft is het erg belangrijk deze goed te socialiseren, zeker in de eerste maanden! Zo is het ook belangrijk om uw pup op jonge leeftijd kennis te laten maken met de trimsalon.
Dit om problemen op latere leeftijd te voorkomen.
Vaak brengen mensen hun hond pas met een leeftijd van 1,5 jaar omdat ze denken dat dit niet eerder kan/mag. Dat is dus niet zo! Het is heel belangrijk dit op jonge leeftijd al te laten doen. Dat kan al vanaf de derde enting, de pup heeft dan een leeftijd van 3 maanden. De pup ondergaat dan nog geen gehele behandeling, maar krijgt een speciale puppybehandeling.
Deze bestaat uit:

 • wennen aan de föhn1246083429_5_RaOj_1
 • borstelen
 • nageltjes knippen
 • oortjes schoonmaken
 • oogjes vrij knippen

Een gehele behandeling kan vanaf een leeftijd van 12 weken.

 


Honden

Vanaf de 20ste eeuw werden honden met een steeds rijkere beharing gefokt. Het onderhoud ervan is hierdoor steeds intensiever en steeds specifieker geworden. Afhankelijk van de vachtsoort houd trimmen in:

 • knippen
 • effileren
 • uitdunnen
 • scheren
 • plukken
Ook kortharige honden kunnen erg verharen.
Met een verhaarings behandeling kan het sterk vermindert worden.
Standaard bij de behandeling van u hond:
 • wassen.
 • nagels knippen.
 • oren schoonmaken en haar verwijderen.
 • en eventueel anaal klieren legen als nodig is.

Trimmen in de wintermaanden?

Veel mensen denken nog steeds dat je uw hond in de winter beter niet kan laten trimmen, omdat hij het dan koud zou krijgen. dit is echter verkeerd gedacht een hond heeft eerder last van de vocht dan van de kou. in de herfst en winter is het buiten vaak erg nat hoe langer de vacht hoe lastig deze droog te krijgen is. de hond blijft dus langer nat en wordt daardoor juist koud. een ander nadeel van een lange vacht is dat er veel troep in blijft hangen zoals zand en blaadjes maar ook ontlasting van urine. geen fris en hygiënisch idee en ook voor de hond niet gezond. dit is er vaak moeilijk uit te krijgen waardoor de vacht weer makkelijk klit. 

als u buiten in de kou met de hond in beweging blijft zal hij het niet koud krijgen wel als hij stilstaat. om de voetjes beter beschermd tegen de sneeuw kunt u tussen de tenen wat vaseline smeren. als je thuiskomt kunt u dit weer afspoelen door de voetjes in een bakje lauw water te doen. het is ook handig de haren tussen de tenen weg te laten halen. dit voorkomt dat de sneeuw tussen de tenen samen klontert dit is natuurlijk erg koud en pijnlijk voor de hond. verder is het oppassen als er buiten gestrooid is met strooizout dit kan sneetjes in de voetzolen van de hond veroorzaken en dit is erg pijnlijk .

Als u de vacht van de hond ondanks alles toch liever niet korter wilt is het misschien handig om de hond een keer vaker te laten wassen in de salon. Dan word de vacht goed geborsteld (mits dat het onderhouden is en niet te veel in de klit zit) en was de vacht zodat eventueel strooizout en andere viezigheid er uit is dit maakte borstel thuis weer een stuk makkelijker.

Voor een goede vacht advies kunt u me altijd bellen om een afspraak te maken. want uit ervaring lijkt dat goed borstelen nogal moeilijk is. vaak wordt er oppervlakkig geborsteld waardoor de onderlaag vergeten wordt en gaat klitten, met alle ellende van dien. als de hond te veel in de klit zit is er vaak niks anders op dan de hond kort te moeten scheren. wees dus op tijd bij om dit alles te voorkomen.